Dit is echt heerlijk! Kweeperenplaatkoek

Dit is echt heerlijk! Kweeperenplaatkoek
Van de buurtjes kregen we pas kweeperen. Ik had het nog nooit gegeten, maar had er wel eens een lekker recept van voorbij zien komen. Dus daarmee ben ik aan de slag gegaan.. en het resultaat was echt heel erg goed!

Wat heb je nodig voor 12 stukken:
850 gram kweeperen
125 ml appelsap
Halve citroen
50 gram rozijnen
1 theelepel vanille aroma
3 eieren
100 gram honing
Snufje zout
85 ml olijfolie
300 gram speltmeel
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
70 gram Griekse yoghurt

Hoe maak je het?
Wrijf de peren af met een doek, om de haartjes te verwijderen. Snijd doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in kleine blokjes. Doe ze in een kookpan, voeg de appelsap en 20 gram honing toe. Rasp de halve citroen en pers uit, gebruik de rasp en de citroensap en voeg toe aan de pan.
Brengt het aan de kook en laat zo’n 25 minuten zachtjes koken totdat de peren zacht zijn. Giet daarna af en vang het kookvocht op. Meng de rozijnen door de peren.

Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier of vet in met boter.

Klop de eieren schuimig samen met de vanille aroma, zout en 80 gram honing toe.
Giet de olie er in een dunne straal bij. Meng het meel met de bakpoeder en zeef dit bij het mengsel. Voeg de yoghurt toe en klop alles nog even goed door.

Verdeel het deeg over het bakblik. Verdeel daarover het kweeperen-rozijnen mengsel en bak de koek ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Check even met een prikker of het gaar is. Prik met een houten prikker wat gaatjes in de hete koek en besprenkel dit met het opgevangen kookvocht.