Groentetaart! Of quiche, hoe je het maar noemen wil, maar deze is zonder

Groentetaart! Of quiche, hoe je het maar noemen wil, maar deze is zonder room/lactose. In plaats daarvan pureerde ik 5 gekookte wortels samen met 5 eieren en goot dit over het groentemengsel wat vervolgens de oven in ging. (Mocht je het volledige recept, let me know.)

Als ik maar één advies mocht geven, één ding mee kon geven aan een ieder die gezonder wil zijn… Dan is dat: eet meer groenten!

De gemiddelde Nederlander eet slechts 131 gram groenten per dag! Dat ligt ver onder de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Maar wat als ik je zeg dat 250 gram eigenlijk ook te weinig is. Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer wordt minstens 500 gram per dag aangeraden. En eigenlijk zou je zo’n 800 gram groenten per dag moeten eten wil je er echte gezondheidsvoordelen mee behalen.

Groenten bevatten zoals iedereen weet veel vitamines en mineralen, maar ze zitten ook vol fytonutriënten. Deze zitten alleen in plantaardige voeding en hebben verschillende eigenschappen. Ze werken bijvoorbeeld als antioxidant, zijn ontgiftend of kankerwerend. Er bestaan duizenden verschillende soorten fytonutriënten, daarom is het belangrijk zo veel mogelijk verschillende groenten te eten.

Groenten zijn ook de allerbeste bron van vezels! Vezels vormen de voedingsbodem voor jouw goede darmbacteriën. Deze houden de darmen gezond en als je weet dat voedingsstoffen door de darmwand heen gaan om de bloedbaan te bereiken en zo naar de cellen vervoerd worden, dan snap je wel van hoe groot belang het is om je darmen gezond te houden! Bovendien wordt een aantal hormonen en vitaminen in de darmen geproduceerd en dat werkt het beste als er sprake is van een goede darmflora.

Dus… Hopelijk heb ik hiermee duidelijk kunnen maken hoe belangrijk het is om zo veel mogelijk verschillende groenten te eten!

Zeg eens eerlijk… Bij hoeveel maaltijden op een dag eet jij groente? Alleen bij het avondeten of ook bij de lunch, of misschien zelfs bij het ontbijt?

Hele fijne dag!