Intermittent fasting — vertaling: intermitterend vasten   Vasten klinkt voor s…

Intermittent fasting — vertaling: intermitterend vasten
 
Vasten klinkt voor sommige mensen misschien best heftig. Hieronder dus kort een uitleg, waarom ik het doe en de voordelen.

Dikke disclaimer Uiteraard geldt voor dit soort onderwerpen dat er voldoende studies te vinden zijn met voors, maar ook zeker voldoende met tegens… Het is dus maar net wat je er zelf uit haalt. Verder vind ik dat iedereen vooral moet doen wat bij diegene past. Dit past, op dit moment, bij mij en mijn doel.

Er bestaan verschillende methodes om te vasten. Voorbeelden zijn:
–        Om de dag vasten
–        Het 5:2 vastendieet (2 dagen p/w vasten)
–        vasten met een ‘eating window’, bijv. 16/8
 
De laatste variant doe ik: ik vast 16 uur, en eet binnen 8 uur. Ook dat klinkt heftiger dan het is, want het komt er bij mij op neer dat ik mijn laatste maaltijd rond 20.00 eet. Dit betekent dat ik de volgende dag om 12.00 mijn eerste maaltijd (‘ontbijt’) eet. Het grootste deel van het vasten gebeurt dus tijdens mijn slaap.

Deze tijden zijn voor mij niet heilig. Als ik me niet goed voel of merk dat ik eten nodig heb, zal ik mezelf dit niet ontzeggen.
 
IF is uiteraard (ook voor mij) geen wondermiddel. Je gaat er niet vanzelf van afvallen. Althans, daar geloof ik persoonlijk niet in (al zijn er genoeg studies die beweren dat je vetverbranding wel degelijk hoger ligt). Simpel gezegd gaat afvallen om het creëren van een energietekort. Door een kortere periode per dag te eten, vind ik het makkelijker om een energietekort te behalen. Het helpt dus indirect wel bij het afvallen.
 
Ook geeft het vasten m’n darmen rust. Dit kan een voordeel zijn als je last hebt van een opgeblazen gevoel, kramp, of andere darmklachten.
 
Andere voordelen die ik in studies tegenkwam: betere concentratie (dit merk ik ’s morgens echt!), lagere kans op ontstekingen in de darmen, lagere bloeddruk, de cellen in je lichaam herstellen sneller en minder kans op diabetes.

Ik kan de tekst niet langer maken dan dit ️ Maar Google helpt je graag verder

Fijne avond!