MOKSI ALESI

MOKSI ALESI

Dit is 1 van mijn favoriet uit de Surinaamse keuken. Mijn schoonmoeder heeft mij al haar Surinaamse kookkunsten geleerd ️

Moksi Alesie, dat letterlijk gemengde rijst betekent. Dit Surinaams gerecht is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten.

INGREDIËNTEN
Kippenbouten
350 gram bakkeljauw
2 kommetjes rijst
2 uien
2 teentjes knoflook
2 tomaten
2 Maggie blokjes
Tomatenpuree
1 Rijpe bakbanaan
Black eye beans
Kousenband
2 madam Jeanette ( optioneel )

️Doe de black eye beans in een kommetje met koud water en laat een nachtje weken.
️Kook de black eye beans in water tot ze zacht zijn.
️Was de kip goed en hak in gewenste stukken. Verwarm een braadpan met zonnebloem olie en bak de kip goed rondom bruin met wat zwarte peper. Haal de kip uit de pan als deze goed bruin is fruit je de ui, knoflook, gesneden tomaat en voeg je een verkruimeld Maggie blokje toe. Doe de kip weer terug in de pan met een thee lepel tomaten pure en een scheut kokend water. Laat de kip nu op laag vuur zo’n 45/50 minuten pruttelen. Voeg een madam Jeanette toe als je van pittig houdt.
️Maak de bakkeljauw ( zie vorige post ). Als de bakkeljauw is gemaakt voeg je 2 kommetjes rijst toe en bak je het heel even op. Doe er 4 kommetjes bouillon water bij en laat het langzaam koken tot dat de rijst goed is. Voeg als laats de black eye beans toe en roer nog even goed door.
️Snij de rijpe bakbanaan in reepjes en bak in de zonnebloem olie mooi bruin.
️Knip de kousenband en bak even op.