SURINAAMSE POM

SURINAAMSE POM

Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardag) feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden of als je er gewoon zin in hebt!

INGREDIËNTEN
1 pak Pomtayer
Ongeveer 200 gram zoutvlees
4 kippenbouten ( ongeveer 750 gram )
3 uien
3 teentjes knoflook
2 tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 pak roomboter ( ik doe een half pakje )
1 bouillonblokje
1 eetlepel suiker
Sap van een sinaasappel
Sap van een citroen
Zwarte peper
Nootmuskaat
Zout naar smaak
Verse selderij
450 ml water

️Kook het zoutvlees tot het zacht is.
️Haal de tayer uit de verpakking en laat het in een grote schaal ontdooien. Als het licht ontdooid is doe je het citroen sap en sinaasappel sap erbij.
️Was de kippenbouten goed en hak het in stukken. Wrijf de kip in met zwarte peper, zout en nootmuskaat. Verwarm een braadpan met boter en bak hier de kip in bruin.( de kip hoeft niet helemaal gaar te zijn want het gaat nog de oven in ) Haal de kip uit de pan en fruit de ui, knoflook samen met de tomaten en tomatenpuree. Voeg het gesneden zoutvlees erbij en bak het even mee. Doe de kip weer terug in de pan en voeg het water toe en het bouillonblokje. Laat de kip nu ongeveer 10 minuten pruttelen.
️Haal de kip uit de saus en gebruik iets meer dan de helft van de saus om te mengen met de pomtayer. Doe hier bij de suiker en maak op smaak met zout en peper.
️ Pak een vuurvaste schaal en vet in met wat boter. Doe de helft van de pomtayer in de schaal doe daarop de kip en maak het af met de pomtayer. Doe boven op de tayer nog een beetje boter. Bak nu de Pom voor ongeveer 100 minuten op 160 graden in de oven. De Pom is klaar wanneer je er een mes in doet en je een geel bruin papje ziet.