Wat hebben de Okinawa’s uit Japan, de Hunza’s uit Pakistan, de Abchaziërs

Wat hebben de Okinawa’s uit Japan, de Hunza’s uit Pakistan, de Abchaziërs uit de Kaukasus en de Vilcabamba’s uit Ecuador met elkaar gemeen? Dit zijn vier volkeren met een uitzonderlijk goede gezondheid! Zij kennen geen westerse ziekten en bereiken een aanzienlijk hogere leeftijd dan andere volkeren. Uiteraard is er veel onderzoek gedaan naar de leefstijl en het voedingspatroon van deze volkeren. Als er één ding duidelijk is, dan is dat dat zij voornamelijk plantaardig en ongeraffineerd voedsel eten. Weinig tot geen vlees maar wel heel veel groenten en daarnaast fruit, noten, zaden en volkoren granen. Het eetpatroon in de huidige westerse wereld lijkt hier maar weinig op!

Uiteraard spelen ook andere factoren een rol bij de goede gezondheid van deze 4 volkeren, zoals een laag stressniveau, lichamelijke beweging, goede slaap en de sociale structuur van hun samenlevingen. Wat in ieder geval geconcludeerd kan worden is dat zij geen supergenen hebben, maar dat alles te danken is aan hun gezonde leefstijl! Een jonge generatie Okinawa’s die naar Brazilië verhuisde en een andere leefstijl aannam, verloor hun gezondheid.

Dit is toch mooi om te weten? Dat je zelf zo’n grote invloed hebt op het bereiken en behouden van een goede gezondheid! Was jij je hiervan bewust..?

Op de foto een heerlijke omelet met spinazie ertussen (niet te zien op de foto) en een lekkere frisse salade. Ideaal voor lunch of avondeten als je het mij vraagt, zeker met de hoge temperaturen hier in Spanje